пятница, 29 ноября 2013 г.

КАВА З ІЛОНОЮ ЗРІНІ
Немає нічого кращого в негоду, ніж сидіти біля теплого обігрівача (гордо названого каміном), працювати без поспіху, і пити каву з Ілоною Зріні. 
***
... - Вибирай собі сувенір в подарунок. Там є гарні розписані вази. Ручна робота.
- Ні, я візьму оце горнятко...
- Штамповка?
-Нічого. Коли буде негода, я буду пити каву з Ілоною Зріні. Думаю, нам би з нею було про що поговорити...
- Так, - засміявся - тобі тільки замку не вистачає і регента!
- У мене колись буде замок.  Побачиш.
***
У 1595 р. князь Трансильванії Ференц І Ракоці, помер від хвороби. До влади прийшла Ілона Зріні. Вона виходить заміж за молодого і енергійного графа Імре Текелі. Ставши регентом, Текелі продовжує політику своїх попередників і хоче заключити сепаратне перемир’я з османською Портою, щоб зібратися з силами проти австрійських Габсбургів. Він прибуває до султанського двору в Константинополь невчасно: султан саме отримав неприємну звістку, що турецькі війська зазнали нищівної поразки в бою з австрійцями. Султан вважає, що до цієї поразки причетний і регент Трансільванії, а тому наказує інтернувати Імре Текелі.

Окрилені перемогою над Туреччиною, австрійці вирішили заодно покінчити й з Трансільванією. Тим більше інтернований регент Імре Текелі знаходився в Константинополі.
Під стіни Мукачівського замку прибула озброєнна до зубів армія під командуванням досвідченого австрійського генерала Капрари. 


Ілона Зріні, сподіваючись, що її чоловік І.Текелі прийде на допомогу, зуміла стягнути  до підходу головних сил ворога дві тисячі воїнів гвардії, 600 чолоків селян, прислуги, родичів і очолила оборону.
Мало не три роки непокірний гарнізон героїчно відбиває атаки: вся тогочасна Європа, затамувавши подих, слідкує за перебігом подій у Мукачівському замку.

Султан, відпустивши Імре Текелі, щоб загладити вину, нагороджує Ілону Зріні спеціальною грамотою - атнаме. Це, до речі, єдиний в історії Туреччини випадок нагородження жінки.
Княгиня Трансільванії була неабиякою красунею. Добре знала риторику, математику, володіла латиною, давньогрецькою, французькою мовами. Писала сонети, розумілася на балістиці...
Пристрасть до цих наук вона зуміла передати своїм дітям - дочці Юлії і молодшому сину, майбутньому Ференцу ІІ Ракоці. Степан Варга. "Мукачівський замок ПАЛАНОК"

***








Сакури цієї весни в Мукачево цвіли на диво 

***
І зовсім буденне, але хороше) на першрму фото - склянка з цукровими стікерами. 
 єдине, що я колекціоню - цукрові стікери. Раніше їх було більше))) Значить, треба їхати у подорож. Я привожу їх з усіх усюд. Усі вони різні. Виставляю, коли приходять гості, або коли хочеться себе побавити. Можна вибирати, і згадувати звідки він.
Вже купу людей підсадила на цю фішку)


2 комментария: